Et Seçerken

Et Pişerken
17 Temmuz 2019

Et Seçerken

Et seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?

Bu yazımızda sizler için et seçimi ile ilgili ipuçları hazırladık. Önemli noktalar nelerdir ve etimizi alırken, istersen, saklarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini yazdık.

  • Etin Görünümü: Etin rengi açık ya da biraz koyu kırmızı olabilir. Et toplu ve diri durmalı; kendini bırakmış, dağınık şekilde ya da üzerinde lokal morarmalar olmamalıdır. 
  • Etin neresi ne için? : Döküm tava ya da mangalda yapacaksanız, dananın sırt kısmındaki “Antrikot, Kontrfile yada Bonfile” etleri seçilmelidir. Bu etler hayvanın hareketsiz bölgelerinde olduğu için yumuşak ve hızlı pişirmeye uygun etlerdir. Bu etlerden en yağlısı antrikot etidir. Bu sebeple bence en lezzetli ve yumuşak olanıdır. Kontrfile eti, antrikota göre daha az yağlı ve daha serttir. Marine edilerek daha yumuşak sonuçlar elde edebilirsiniz. Eğer eti yağsız tercih ediyorsanız, bonfile kısmı yumuşak ve yağsızdır. Haşlama gibi düdüklü tencerede yapacağınız ya da 3-4 saatte pişen güveç yemeklerinde dananın kol ve incik kısımları kullanılabilir. Kavurma yapmak isterseniz but etini kullanabilirsiniz. Eğer daha hızlı pişmesini isterseniz kontrfile etinden de güzel kavurma denemelerim oldu.
  • “Mümkünse eti dondurmayın”: Dondurucuya giren her türlü etin lezzetinde kayıp olduğunu düşünüyorum. 
  • “Eti dövdürmeyin!!”:  Sadece ızgaralık değil hiçbir eti dövdürmeyin. Eğer ince et istiyorsanız kasabınızdan rica edin size ince şekilde kesebilir. Ya da kendiniz birkaç deneme sonunda ince etler kesebilirsiniz.
  • Etin Yağı: Özellikle hızlı pişirmeye uygun etlerde yağ oranı arttıkça yumuşaklığı ve lezzeti de artmaktadır. Etin kesitindeki ince kılcal yağların olabildiğince homojen dağılması en ideal durumdur. Bu durum etin “mermerimsi yapısı” şeklinde adlandırılır. Ancak et kesitinin ortalarında genellikle lokal büyük yağlanmalar bulunabilir. Bu yağları ya da kenar yağlarını çok fazla temizletmeyin. Yemek istemiyorsanız et piştikten sonra ayıklayabilirsiniz. Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi et kalitesi yağ oranı arttıkça artmaktadır.  
  • Etin Kokusu:  Et seçimini en iyi şekilde yapabilmek için ete dokunmalı ve koklamalısınız. Kokladığınızda ağır ve rahatsız edici bir koku gelmemelidir. Özellikle kurban bayramında kurban kesenler bilir; kurban kesimi sonrası bir et kokusu vardır. İşte o taze et kokusudur ve alacağımız ette bu kokuyu istemiyoruz. Bu kokuyu dinlenmiş bir ette almazsınız. Bu yüzden et en az 3-4 gün dinlenmiş olmalıdır. Bir diğer konu da hazır marine edilmiş et almayın!! Tuz ve baharat yüzünden etin bayat olup olmadığını anlamayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir