Et Pişirmenin Püf Noktaları
8 Şubat 2018
Et seçimi yaparken nelere dikkat etmeli?
8 Şubat 2018
 

Kurban etinin tüketilmesi, paketlenmesi ve saklanması için uyulması gereken birtakım kurallar var

"Bayramlar, hayatımıza kattığı güzelliklerle bizler için vazgeçilmeze dönüşür. Kurban Bayramı, bu mutluluğa özel bir mönü de ekler; kırmızı et ve yemekleri. Tabii kurban etinde dikkat gerektiren bazı öncelikler var. Bunlar; hijyen, saklama ve pişirme yöntemleriyle tüketilen etin miktarı."

 

Etler uzun süre saklanmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıt veya buzdolabı poşetlerinde saklanabilir. Etler kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır, kıyma buzdolabında 1-2 gün parça etse 2-3 gün dayanır.

Hemen tüketilmeyecek etler, derin donduruculara konmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli. Sakatat ve etler aynı kaplara konmamalı. Etler, soğuk depolarda -32 derecede dondurularak, -18 derecede uzun süre saklanabilir. Donmuş etler, soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikeli.

Kırmızı et, son derece besleyici olmasının yanı sıra çok iyi bir protein ve mineral kaynağı. Ette yüksek miktarda kırmızı kan hücreleri için gerekli olan B12 vitamini ve yeni hücrelerin yapılanmasında görevli çinko bulunur. Kırmızı ette yüksek miktarda demir de var. Bu yüzden kansızlığa karşı özellikle kadınların, kırmızı et tüketimine özen göstermeleri gerekir. Ancak doymuş yağ oranı yüksek olduğu için dikkatli tüketilmeli. Kırmızı ette kolesterol dışında doymuş yağ miktarı da fazla olduğundan etin yağsız kısmını tercih etmek ve bayram boyunca haftada 2-3 öğün 150-200 gr. kırmızı et tüketmek sağlık açısından çok daha iyi olur.